Stephanie neemt de gewichtloosheidsimulator in gebruik!

img_8308

Dit is Stephanie, die vanwege een neurologische aandoening geen goede controle over haar onderlichaam heeft. Waar het lopen,met erg veel moeite,haar alleen nog lukte in de loopbrug bij de fysiotherapie, kan zij nu met de gewichtloosheidsimulator weer de gangen door, loopt ze technisch veel beter en kunnen we functioneler trainen. Behalve dat het apparaat mensen kan helpen door het lichaamsgewicht dat ze moeten dragen te verminderen, geeft de simulator ook enorm veel zekerheid, doordat ze niet kunnen vallen. Hierdoor kunnen we oefeningen doen die anders te spannend of gevaarlijk zouden kunnen zijn.

We gebruiken het apparaat voor veel verschillende doeleinden. De grootste groep bestaat op dit moment uit mensen die door een neurologische aandoening een stuk controle missen. Door een deel van de last over te laten nemen door de simulator kunnen zij de controle die ze hebben optimaal inzetten. Ook hoeven ze zich even niet bezig te houden met evenwicht en balans en kunnen ze zich dus volledig concentreren op de gevraagde oefening. En wij hebben onze handen vrij om hier en daar een beetje bij te sturen.

De tweede groep komt uit de revalidatie, waarbij zij wel mogen belasten, maar niet met het volledige lichaamsgewicht. Op deze manier kunnen zij wel functioneel oefenen, en halen we met de gewichtsloosheidssimulator wat gewicht van de benen af. Met name in deze doelgroep, waarbij niet iedereen even goed kan inschatten hoeveel gewicht zij mogen dragen, is dit een fantastisch hulpmiddel.

Daarnaast geeft de simulator ons nieuwe mogelijkheden om te oefenen met evenwicht en balans. De mogelijkheid tot vallen is er niet, waardoor je meer grenzen op kunt zoeken en effectiever kunt trainen. We hebben er nieuwe mogelijkheden voor kracht en coördinatie training bij gekregen. Het apparaat is niet alleen in stand, maar ook in zit te gebruiken. Met steun voor de armen, of zonder steun voor de armen.

De bijbehorende loopband geeft ons de mogelijkheid om beter te oefenen op techniek en snelheid, en om inzichtelijk te maken of iemand sneller en/of beter is gaan lopen. Met de concrete getallen is dit goed inzichtelijk te maken. In de loopband zitten sensoren verwerkt die kunnen meten hoe iemand loopt. Kleine pasjes, grote passen, brede passen of hele smalle pasjes? Meer gewicht op links of op rechts? Maakt het ene been grotere passen dan het andere? Alles is te meten en te registreren, waardoor je hier weer op kunt oefenen en meten of iemand vooruitgang heeft geboekt.

Dit zijn slechts een paar van de mogelijkheden die we nu hebben dankzij de gewichtsloosheidssimulator, de loopband en de gaitsense. De cliënten zijn erg enthousiast en als ik Stephanie vraag om weer eens in de brug te oefenen kan ze alleen maar zeggen ‘ECHT NIET!’. Zij wil alleen nog maar in ‘dat apparaat’. Zo zijn er meer cliënten die niet meer anders willen. Een cliënt die niet meer zelf kan staan, maar met hulp van de simulator wel, voelt zich een ander mens als hij in ‘het apparaat’ staat. Cliënten vinden het leuk en zijn blij met de zekerheid die het biedt. En wij kunnen veel meer doen tijdens de therapie, we hebben letterlijk twee handen over om de cliënt nog beter te helpen. En we hebben hier iets in huis dat ons uniek maakt in de regio en op die manier nog veel meer mensen kan helpen!

Met vriendelijke groet,

Marianne Klijnstra
Fysiotherapeute

De gewichtloosheidsimulator is mogelijk gemaakt door:
Dr. Vaillant fonds
Stichting Voorzorg Utrecht
Stichting Vrienden van Abrona
En een bijdrage door de afdeling Behandeling & Expertise.

Recente verhalen

Kiremko hoofdsponsor Abrona tijdens de Social Run

Team Abrona (cliënten en medewerkers) doet dit jaar voor de eerste keer mee aan de social run van 20... Lees verder
gedoneerd: € | doel: €
NAN%

Oud ijzer wordt nieuwe fiets

Begeleiders(tevens oud ijzer handelaren), Peter Goes en Joop Langerak: “Na duizenden kilo’s oud ijzer te hebben verzameld en ingeleverd... Lees verder
gedoneerd: € | doel: €
NAN%

Samen kerst vieren bij Abrona

Op eerste kerstdag kwamen meer dan 100 mensen bij elkaar om kerst te vieren. Stichting Franklin heeft samen met... Lees verder
gedoneerd: € | doel: €
NAN%
Bekijk alle verhalen