Ruwinkel gaat voor Groen!

gedoneerd: € 7500 | doel: € 7500 Doneer nu

Ruwinkel is een zorgboerderij waar 28 cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking wonen. Daarnaast is er sprake psychiatrische en/of gedragsproblematiek.
De cliënten op Ruwinkel hebben naast hun woonplek ook een aardig activiteitenaanbod om de dag een zinvolle invulling te geven.
Het bijhouden en verkopen van groenten en planten uit de eigen tuin is daar 1 activiteit van. De cliënten verkopen op dit moment groenten uit eigen tuin, beheren het kraampje aan de weg en begeleiden mensen als ze in de groentetuin bijvoorbeeld hun andijvie uit komen zoeken. Cliënten vinden het erg leuk om op deze manier contact te hebben met mensen uit de omgeving en zijn trots op wat ze doen.

De tuin is op dit moment niet praktisch ingericht. Veel van het werk dat moet gebeuren om de planten in de tuin te kunnen zetten, gebeurt bij medewerkers thuis. Terwijl hierin juist voor cliënten een waardevolle daginvulling te vinden is en ook een stuk bewustwording. Hoe groeien en bloeien planten, wat is er voor nodig. En hoe kan een cliënt daarin een belangrijke rol vervullen.
Daarnaast is de tuin voor cliënten die niet houden van tuinieren, maar wel kunnen genieten van de geuren, kleuren en bedrijvigheid in de tuin, nu niet echt een plek om te vertoeven.
Er is een plan gemaakt om de tuin aan te passen, zodat hij voor iedereen een zinvolle invulling kan bieden. De tuin gaat 5 gebieden krijgen:
1. kas
2. moestuin
3. pluktuin
4. belevingstuin
5. terras

De kas is de grootste verandering ten opzichte van de huidige tuin. Door een kas te plaatsen in de tuin, kunnen cliënten betrokken worden bij het gehele proces van zaadje naar plant. Het biedt een daginvulling waarbij je arbeid uiteindelijk leidt naar een concreet, tastbaar resultaat.
In de kas kan droog gewerkt worden, kunnen zaden worden opgekweekt en kunnen planten groeien die niet buiten kunnen staan. Te denken valt hierbij aan druiven, tomaten, paprika’s en pepers.
Maar de kas kan ook gebruikt worden om andere activiteiten plaats te laten vinden. Het is een multifunctionele ruimte.

In de moestuin kunnen cliënten aan de slag om voor de eigen voorziening groente te verbouwen. Ook kunnen de groentes die hier gekweekt worden, worden verkocht. Naast activiteiten als tuinieren, haal je op deze manier ook de maatschappij meer in huis. Cliënten kunnen mensen begeleiden bij het zelf uitzoeken van hun groente en bloemen. Cliënten zijn trots op de dingen die ze maken en verbouwen, ze doen er toe.

De pluktuin wordt zo ingericht dat iedereen er bloemen kan plukken. Zowel voor de eigen voorziening, als voor passanten die een mooie bos willen kopen. Ook hierin zit voor cliënten weer de meerwaarde van de buitenwereld binnen halen en laten delen in wat ze in huis hebben.
De belevingstuin is gericht op het ervaren van zintuigelijke prikkels. Er valt veel te zien, ruiken en voelen.

Het terras biedt een mooie plek om met elkaar te genieten van het buiten zijn en de bedrijvigheid of de mooie kleuren en geuren die de tuin te bieden heeft.

De tuin zal met de nieuwe invulling meer een plek zijn waar cliënten met allerlei interesses kunnen verblijven en zinvolle daginvullling kunnen hebben. De tuin wordt toegankelijker, interessanter en is een visitekaartje voor de voorziening naar de buitenwereld.

Recente wensen

Houtwerkplaats Robberse Eiland Loosdrecht

De houtwerkplaats van Robberse Eiland is nu een schuur met wat gereedschap. Dat kan anders! Begeleiders van Robberse eiland... Lees verder
gedoneerd: € 0 | doel: € 14000
0%

Belevenis-tafel voor Mooi… van Abrona

Voor cliënten die zo afhankelijk zijn van anderen is de belevenistafel een uitkomst. Het vergroot de eigen regie en... Lees verder
gedoneerd: € 0 | doel: € 8000
0%

Oud ijzer wordt nieuwe fiets

Begeleiders(tevens oud ijzer handelaren), Peter Goes en Joop Langerak: “Na duizenden kilo’s oud ijzer te hebben verzameld en ingeleverd... Lees verder
gedoneerd: € | doel: €
NAN%
Bekijk alle wensen