Ruwinkel gaat voor Groen!

gedoneerd: € 7500 | doel: € 14.42895 Doneer nu

Ruwinkel is een zorgboerderij waar 28 cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking wonen. Daarnaast is er sprake psychiatrische en/of gedragsproblematiek.
De cliënten op Ruwinkel hebben naast hun woonplek ook een aardig activiteitenaanbod om de dag een zinvolle invulling te geven.
Het bijhouden en verkopen van groenten en planten uit de eigen tuin is daar 1 activiteit van. De cliënten verkopen op dit moment groenten uit eigen tuin, beheren het kraampje aan de weg en begeleiden mensen als ze in de groentetuin bijvoorbeeld hun andijvie uit komen zoeken. Cliënten vinden het erg leuk om op deze manier contact te hebben met mensen uit de omgeving en zijn trots op wat ze doen.

De tuin is op dit moment niet praktisch ingericht. Veel van het werk dat moet gebeuren om de planten in de tuin te kunnen zetten, gebeurt bij medewerkers thuis. Terwijl hierin juist voor cliënten een waardevolle daginvulling te vinden is en ook een stuk bewustwording. Hoe groeien en bloeien planten, wat is er voor nodig. En hoe kan een cliënt daarin een belangrijke rol vervullen.
Daarnaast is de tuin voor cliënten die niet houden van tuinieren, maar wel kunnen genieten van de geuren, kleuren en bedrijvigheid in de tuin, nu niet echt een plek om te vertoeven.
Er is een plan gemaakt om de tuin aan te passen, zodat hij voor iedereen een zinvolle invulling kan bieden. De tuin gaat 5 gebieden krijgen:
1. kas
2. moestuin
3. pluktuin
4. belevingstuin
5. terras

De kas is de grootste verandering ten opzichte van de huidige tuin. Door een kas te plaatsen in de tuin, kunnen cliënten betrokken worden bij het gehele proces van zaadje naar plant. Het biedt een daginvulling waarbij je arbeid uiteindelijk leidt naar een concreet, tastbaar resultaat.
In de kas kan droog gewerkt worden, kunnen zaden worden opgekweekt en kunnen planten groeien die niet buiten kunnen staan. Te denken valt hierbij aan druiven, tomaten, paprika’s en pepers.
Maar de kas kan ook gebruikt worden om andere activiteiten plaats te laten vinden. Het is een multifunctionele ruimte.

In de moestuin kunnen cliënten aan de slag om voor de eigen voorziening groente te verbouwen. Ook kunnen de groentes die hier gekweekt worden, worden verkocht. Naast activiteiten als tuinieren, haal je op deze manier ook de maatschappij meer in huis. Cliënten kunnen mensen begeleiden bij het zelf uitzoeken van hun groente en bloemen. Cliënten zijn trots op de dingen die ze maken en verbouwen, ze doen er toe.

De pluktuin wordt zo ingericht dat iedereen er bloemen kan plukken. Zowel voor de eigen voorziening, als voor passanten die een mooie bos willen kopen. Ook hierin zit voor cliënten weer de meerwaarde van de buitenwereld binnen halen en laten delen in wat ze in huis hebben.
De belevingstuin is gericht op het ervaren van zintuigelijke prikkels. Er valt veel te zien, ruiken en voelen.

Het terras biedt een mooie plek om met elkaar te genieten van het buiten zijn en de bedrijvigheid of de mooie kleuren en geuren die de tuin te bieden heeft.

De tuin zal met de nieuwe invulling meer een plek zijn waar cliënten met allerlei interesses kunnen verblijven en zinvolle daginvullling kunnen hebben. De tuin wordt toegankelijker, interessanter en is een visitekaartje voor de voorziening naar de buitenwereld.

Recente wensen

Samen kerst vieren bij Abrona

Op eerste kerstdag kwamen meer dan 100 mensen bij elkaar om kerst te vieren. Stichting Franklin heeft samen met... Lees verder
gedoneerd: € | doel: €
NAN%

Motomed Reiger

Ook in woonvoorziening De Reiger in Maarssenbroek staat bewegen hoog in het vaandel. Samen met de cliënten is er... Lees verder
gedoneerd: € 0 | doel: € 4000
0%

Zo graag op de fiets!

De bewoners van Edelhertlaan in Driebergen hebben onlangs een proefritje gemaakt op een duofiets in de wijk Sterrenberg. Sindsdien... Lees verder
gedoneerd: € 7300 | doel: € 7300
100%
Bekijk alle wensen